: april 18, 2022 Posted by: bondstriet Comments: 0

Lauw water is het best voor de Cattleya. Dompel de Cattleya (gemiddeld 5-10 min.) tot er geen bubbels meer bovenkomen (Let op: haal de plant niet uit de binnenpot) en laat hem vervolgens goed uitlekken voor je hem terugzet. Geef de Cattleya orchidee één keer per maand (orchideeën)voeding.

Hoelang duurt het voordat een orchidee weer bloeit?

De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo’n zes tot tien weken. De bekende Phalaenopsis (ook wel vlinderorchidee of maanorchidee genoemd) is een uitzondering. Deze orchidee bloeit zo’n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar!

Hoe krijg ik nieuwe bloemen in mijn orchidee?

Heel eenvoudig: knip de steel boven het derde oog af. Geef de plant weinig water en geen voeding. En zet de orchidee niet te licht. Dan komt er na een paar maanden vanzelf een nieuwe bloem in.

Waarom krijgt mijn orchidee geen bloemen?

Je orchidee komt niet meer in bloei: mogelijk heeft ze te weinig licht, een tekort aan voeding, of heb je ze al jaren niet meer verpot. Gele of bruine vlekken op de bovenste bladeren: je orchidee heeft een zonneslag. Verhuis ze naar een plek met veel licht maar uit de directe zon.

READ  Wat is de verleden tijd van avoir in het Frans?

Waar knip je een orchidee af?

Nadat de orchidee uitgebloeid is, mag je hem enkele weken op een koelere standplaats zetten. Let wel op dat de plant nog steeds voldoende licht krijgt. Als je de orchidee opnieuw wil laten bloeien, is het nodig om te snoeien. Knip oude takken terug tot boven het derde oog.

Wat is het derde oog van een orchidee?

Als de stengel van je orchidee geel of bruin is geworden, knip je hem af boven het derde oog van onderen. Een oog is een verdikking in de stengel, van waaruit een nieuwe bloemtak zal groeien. Zet je orchidee weg op een plek die 6 of 7 graden koeler is, bijvoorbeeld de slaapkamer.

Waarom gaan de knoppen van mijn orchidee niet open?

Ramen die open staan in de winter, de koude tocht van een airconditioning of de hete lucht van een verwarming kunnen bijvoorbeeld knopval veroorzaken. Het is verstandig om de omgeving warm te houden zolang de orchideeën knoppen hebben en in bloei staan (> 20 °C). Probeer warme of koude tochten te vermijden.

Hoe houd je orchidee over?

Hoe vaak water geven aan orchidee

Hoeveel water je de orchidee geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer één keer per vijf tot zeven dagen en in de winter wat minder (één keer per tien dagen). Het best dompel je je plant in lauw leidingwater, laat hem even staan en laat de plant vervolgens goed uitlekken.

Hoe moet je een orchidee snoeien?

Snoei na de bloei

Om orchideeën opnieuw in bloei te krijgen is het meestal nodig om te snoeien. Na de bloei is het best om hiervoor de oude tak terug te knippen tot boven het derde oog. Hieruit zal een nieuwe scheut verschijnen.

READ  Is bier drinken goed voor je haar?

Hoe weet je of een orchidee dood is?

Wanneer de stengel helemaal verkleurt, is hij aan het afsterven en kan je hem volledig afknippen. Hieruit ontstaan nieuwe bladstengels. Plaats uitgebloeide planten enkele weken in een koudere omgeving geplaatst van zo’n 12 à 15 °C, zo stimuleer je nieuwe bloei.

Wat is een oog van een orchidee?

Met ‘oog‘ bedoelen we een verdikking op de tak. Begin van onderaf met tellen. Als de Phalaenopsis luchtwortels ontwikkelt, die buiten de pot gaan groeien, is dit een teken dat de orchidee het naar zijn zin heeft.

Waarom gaat mijn orchidee dood?

Je orchidee moet natuurlijk eten. Maar lang niet zoveel als de meeste andere planten. Sterker nog: als je ze teveel mest geeft, verzuren ze en gaan ze dood. Het is dus slim om dit te testen: begin met iedere maand een heel klein beetje orchideeën voeding, en bouw het langzaam op.

Kan een orchidee dood gaan?

Omdat het water niet weg kan lopen blijft het onderin de pot staan. Geeft niet te veel water. Als er water onderin de pot blijft staan is de kans groot dat de wortels gaan rotten en de orchidee dood gaat. Als er een mogelijkheid is om het water toch te laten weglopen uit de pot is ons advies dit zeker te doen.

Kun je wortels van orchidee afknippen?

De luchtwortels van een orchidee hebben eigenlijk niet echt een functie. Je zou ze dus kunnen afknippen, maar noodzakelijk is het niet. Je kunt ze ook gewoon terug in de grond stoppen.

READ  Hoe maak je CBD zeep?

Wat te doen tegen wolluis op orchidee?

Je kunt de wolluis op verschillende manieren bestrijden. Kies er bijvoorbeeld voor om jouw planten met een krachtige plantenspuit met water te besproeien, zodat de luizen en eitjes van de plant afglijden. Spuit de plant elke dag, totdat de wolluizen verdwenen zijn.

Kun je luchtwortels afknippen?

Kan je de luchtwortels afknippen? Worden de luchtwortels van jouw Monstera Deliciosa te lang, hangen ze in de weg of vind je ze gewoon écht niet mooi? Dan kan je er voor kiezen om ze voorzichtig weg te knippen. Het zal je plant niet veel kwaad doen, maar de luchtwortel gewoon laten zitten is natuurlijk de betere optie.

Wat te doen met luchtwortels?

Heb je geen mospaal en zijn je luchtwortels al super lang? Steek ze dan in de potgrond. Hier zal de luchtwortel nieuwe grondwortels gaan groeien, waardoor je plant beter vocht op kan nemen en nog beter zal groeien.

Waarom krijgt mijn plant luchtwortels?

Luchtwortels halen voedingsstoffen uit de lucht

Maar deze groeien niet voor niets aan de plant. Monstera’s zijn tropische planten, met deze luchtwortels halen ze voedingsstoffen uit de rijke lucht in bijvoorbeeld een regenwoud. Ook zet de plant zich met deze wortels vast aan de boomstammen waar ze tegenaan groeien.

Hoe Plantenstok gebruiken?

Til de plant alvast in de positie die je mooi vindt en kijk of de stok daar goed tussen past. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je een mosstok het beste plaatsen als je aan het verpotten bent. Mocht je daar geen zin of tijd voor hebben, dan kun je de mosstok ook gewoon in de aarde drukken.