: april 18, 2022 Posted by: bondstriet Comments: 0


Hoe ver moet stopcontact van water?

Elektrische veiligheidszones

Op meer dan 60 cm van de douche of het bad kunt u een stopcontact installeren in uw badkamer. De afstand tussen het stopcontact en de wastafel moet idealiter eveneens 60 cm zijn.

Hoe hoog stopcontact boven wastafel?

Stopcontact badkamer

Komt het stopcontact in een vochtige ruimte zoals de badkamer? Dan ben je volgens het AREI verplicht om het stopcontact op minimaal 25 cm hoogte te plaatsen.

Hoeveel Ampere voor badkamer?

Voor elke natte ruimte (dus ook de badkamer) ben je verplicht om een extra differentieelschakelaar van 30mA te voorzien in je installatie/verdeelkast. De differentieelschakelaar beschemt je tegen elektrocutie. Wanneer er een lekstroom is van 30mA valt de volledige elektrische installatie uit.

Waar schakelaar badkamer?

Wat met de schakelaars? Schakelaars zijn pas toegelaten vanaf volume 2 (tussen 0 en 60 cm van de rand van de badkuip), minimum 1,60 m boven de vloer, zonder verplichte bescherming door een differentieelschakelaar van 10 mA, maar met IPX4 als minimale beschermingsgraad (spatwaterdicht).

Hoe ver stopcontact van muur?

Een ongeschreven wet zegt dat elektrische leidingen in de muur 30 cm van het plafond of de vloer en 15 cm van hoeken en ramen verwijderd moeten blijven. Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca. 115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden.

READ  Is boomsap goed voor je huid?

Waarom geen stopcontact in badkamer?

Het voorkomt dat u tijdens het douchen of het nemen van een bad onder stroom kan komen te staan. Ook de radiator in de badkamer moet geaard zijn. Ook geldt dat er in een woning zonder aardlekschakelaar geen stopcontacten bevestigd mogen worden in een straal van 60 centimeter rond de douche, het bad of een wastafel.

Hoeveel wandcontactdozen per kamer?

Voorzie ongeveer één stopcontact per 4 m². In een woonkamer van 20 m² heb je minimaal 5 stopcontacten nodig. Is de ruimte groter dan 20 m², reken dan op 10 tot 12 stopcontacten. Voor een grote woonkamer voorzie je best 5à6 dubbele of 3à4 drievoudige stopcontacten.

Hoeveel stopcontacten in een kring?

Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.

Hoe hoog staat een stopcontact naast een bed?

Stopcontacten zou ik altijd voorzien, 2 langs iedere kant van het bed (wekkerradio, nachtlampje). Een bed is max 1,80m dus als je de stopcontacten plaatst op 2m minstens van elkaar zit je normaal goed.

Waarom Dubbelpolige schakelaar in badkamer?

Als uw verlichting op dezelfde kring zit als stopcontacten (gemengde kring, vaak gebruikt in badkamers omwille van de 30mA beveiliging) heb je dubbelpolige nodig.

Waar is een Dubbelpolige schakelaar verplicht?

Het gebruik van een dubbelpolige schakelaar is gewenst in vochtige ruimten en in situaties waarbij een installatie gegarandeerd spanningsvrij moet kunnen worden gemaakt. Ook bij wandcontactdozen en buiteninstallaties die men wenst te schakelen wordt vaak aangeraden om deze dubbelpolig te onderbreken.

READ  Wat is de sterkste nagellijm?

Waar elektrische tandenborstel in badkamer?

In zone 2 mag alleen elektrische apparatuur worden gebruikt die minimaal voldoen aan de beschermingsklasse IPX4 en klasse I, II of III. Zone 3 is het gebied vanaf zone 2 tot 3 meter van douche of bad.

Waar laat ik mijn elektrische tandenborstel?

U kunt oude huishoudelijke apparaten inleveren bij de winkel waar u een nieuw, soortgelijk apparaat koopt. Dit is de oud-voor-nieuwregeling. De winkel is verplicht elk soortgelijk apparaat in te nemen. Het maakt dus niet uit om welk merk het gaat, of hoe groot het product is.

Waar laat je de elektrische tandenborstel?

Je kunt elektrische apparaten (groot en klein) ook zelf wegbrengen naar de milieustraat of het afvalscheidingsstation van de gemeente.